Geparder är i grund och botten väldigt sociala djur, i jämförelse med sina andra närbesläktade kattdjur. När en liten gepardunge blev frånstött av sin mamma var det därför viktigt att han fick sig en lekkamrat, och det var så Kumbali och Kargo träffades.

Geparden Kumbali föddes på Metro Richmond Zoo i USA, som en av tre i syskonskaran. Djurskötarna upptäckte dock efter ett par dagar, att Kumbalis mamma inte kunde producera mjölk för alla tre ungar. Personalen tog därför över mammans åtaganden, och lilla Kumbali blev istället uppfostrad för hand. Eftersom manliga geparder ofta kan umgås med sina likar även i vuxen ålder, ville djurparken att Kumbali skulle få en bror. Det är där Kargo kommer in i bilden.

Labrador-mixen Kargo räddades av det lokala djurskyddet när han var 10 veckor gammal. Han var också övergiven och ensam, precis som Kumbali, och efter första mötet med varandra har de varit oskiljaktiga. Hundar har i 30 år använts som sällskap för geparder, eftersom att hundens trygga och självsäkra natur har en lugnade inverkan på den annars mycket nervöst lagda geparden.

Det är ingen vänskap som skulle uppstå i det vilda, och även om vi inte tycker om att se vilda djur i fångenskap, kan vi trösta oss med att Kumbali iallafall inte är ensam. Deras vänskap är alldeles bedårande, och vi kan inte sluta le efter att ha sett dem leka.