Att ett lejon syns stryka omkring i Kruger National Park är en vanlig syn för de som besöker det sydafrikanska naturreservatet. Men en dag påträffades ett lejon med ett djupt skärsår och kvar satt fortfarande en metallsnara hårt lindad runt lejonets hals. Det var resterna av en snarfälla som ofta används av jägare, vars mekanism sluter snaran kring djuret så de inte kan ta sig loss. Ofta möter de som fastnar i fällan en lång och plågsam död, när de febrilt försöker ta sig loss.

loading...


Facebook / Guides & Rangers

Olyckligtvis är dessa fällor mycket effektiva, och är också därför relativt vanliga att använda. Man beräknar att 1000 st fällor kan fånga upp mot 18200 djur på ett år, oavsett storlek. Men detta lejon lurade tjuvjägaren – han lyckades på något sätt fly, men faran var inte över än. Lejonet sågs vandra genom parken med det smärtsamma såret, och på Facebook vädjade skogsvakterna om hjälp att hitta det skadade djuret.

loading...


Facebook / Guides & Rangers

De fann honom slutligen nästa dag, vid liv. De sövde ned lejonet och tog försiktigt bort den otäcka snaran från halsen, och tvättade rent det djupa köttsåret. Han var i dåligt skick, men veterinären meddelade att han trots allt skulle överleva.

loading...


Facebook / Guides & Rangers

Det bästa av allt var att hans tillfrisknande också skulle kunna vara möjligt i det vilda. När de var klara med att behandla såret, kunde de helt enkelt återvända till platsen de fångat in honom på och släppa honom fri.

loading...


Facebook / Guides & Rangers

Vi är så glada att detta lejon faktiskt fick hjälp att överleva, och hoppas att han aldrig någonsin ser skymten av en tjuvjägare igen. Det är fruktansvärt att dessa fällor finns, och vi måste göra vårt yttersta för att inte utsätta djur för fara på detta vis.